PROGRAMA 7 – CAU DE LA BRUIXA VERDA – 19 de gener

Equip d’aquest programa: Francesc Coll, Esther Verona, Eve Burgos, Pep Duran i Imma Lizondo

Col·laboració de: Biblioteca d’Arenys de Mar i Llibreria Set-Ciències d’Arenys de Mar

TEMA: La mort i el dol

ÀUDIO – 7è programa – La mort i el dol

RECURSOS I BIBLIOGRAFIA

CUERPO DE MUJER, SABIDURÍA DE MUJER, de la Dra. Christiane Northrup
Una guía para la salud física y emocional, editat per URANO.

LA MORT: UNA AURORA, de la Dra. Elisabeth Kübler-Ross
Editorial: Columna Edicions, del Grup62
Títol original: Über den Tod und das Leben danach
Traductor: Joan Basté

LA MUERTE: UN AMANECER
Editorial: Ediciones Luciérnaga
Traductora: Paz Jauregui Segurola

La doctora Kübler-Ross els deia als seus pacients: morir és traslladar-se a una casa més bella. Es tracta senzillament d’abandonar el cos físic tal com la papallona abandona el capoll de seda. Aquest llibre ens demostra que la mort és un renaixement, una nova aurora.
Les experiències científiques de la doctora Kübler-Ross permeten confirmar l’existència d’una vida més enllà de la mort. Només es tracta del pas cap a un nou estat de consciència en el qual es continua existint i comprenent, i en el qual l’esperit té la possibilitat de prosseguir la seva creixença.

SOBRE EL DUELO Y EL DOLOR, de la Dra Khubler Ross i David Kessler
Editorial: Ediciones Luciérnaga, Planeta Libros
Traductora:  Silvia Guiu Navarro
Aplica les cinc fase del dolor – negació, ira, negociació, depressió i acceptació― al procés del dol.

«No hay una única forma correcta de realizar el proceso del duelo ni un plazo de tiempo adecuado para hacerlo. Hemos escrito este libro para familiarizar al lector con los aspectos del duelo y su desarrollo. Ningún libro se debería utilizar para sustituir la ayuda profesional si ésta es necesaria. Esperamos que este libro sirva de guía arrojando luz, esperanza y consuelo en el período más difícil de nuestra vida que todos vamos a experimentar.»

ETS DINS DEL MEU COR: UN ESPAI EN EL DOL /
ESTÁS EN MI CORAZÓN, UN ESPACIO EN EL DUELO
d’Anji Carmelo
de Taranna Edicions, del 2006
La versió catalana ha estat traduïda del castellà per: Montserrat Paulet

Ets dins del meu cor pretén col·locar el dol fora dels temps cronològics que dicten els manuals, perquè cadascú té el seu ritme. Posa l’exemple de les estacions de l’any per descriure aquest transitar del dol.

«La rosa, símbol del cor, representa aquest lloc sagrat al nostre interior que, el dolor de la pèrdua deixa roent quan el nostre ésser estimat se’n va del nostre costat. També representa, la vitalitat de l’amor, que en algún moment del dol, permet que puguem allotjar aquesta persona tan estimada i portar-la sempre amb nosaltres… al nostre cor.»

¿ESTÁ LA ABUELITA EN EL CIELO? de Heike Baum
Cómo tratar la muerte y la tristeza – Niños de 3 a 7
Ediciones Oniro
Títol original: Ist Öma jetzt im Himmel? 

Contraportada:

Un libro útil y accesible para abordar el difícil tema de la pérdida con los niños

¿Está la abuelita en el cielo? ofrece diversas sugerencias para ayudar a los niños a superar la muerte de un ser querido. En capítulos informativos y claros se explica por qué los niños afrontan el duelo de manera diferente a los adultos y qué pueden hacer los padres y educadores para ayudarlos a superar la aflicción que suponen las pequeñas y grandes despedidas de la vida cotidiana.

Un libro práctico que se propone reforzar las competencias sociales y emocionales de los niños. Ideales para padres y educadores que quieran acceder de una manera sencilla y sin complicaciones a los temas principales de la pedagogía.

EL NEN I LA MORT, Acompanyar els infants i els adolescents en la pèrdua d’una persona estimada de
Montse Esquerda/Pediatra i psicòloga i Anna M. Agustí, mestra i psicopedagoga

Editorial Pagès Editors, 2010
El pròleg és de l’Anji Carmelo i Concepció Poch

https://www.pageseditors.cat/ca/el-nen-i-la-mort.html

EN LA VIDA I EN LA MORT, Meritxell Puyané i Arantxa Sabanés
Com acompanyar en el procés de dol els nens i els adolescents
Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2016

EL SENYOR MORT DINS D’UNA AVELLANA, d’Eric Maddern
Editorial Blume, 2007

«Què succeiria si la mort desaparegués del món? Les persones no moririen, però tampoc les gallines ni els vegetals, i no podríem menjar, com ocorre en el conte. Com diu un dels seus protagonistes: «Necessitem la mort perquè existeixi la vida» o, expressat amb altres paraules, no es pot concebre la vida sense la mort. Una emotiva història que aborda la qüestió de la mort d’una forma delicada, però al mateix temps desproveïda de qualsevol misteri o dramatisme, i que, en qualsevol cas, contribueix a fer-la una mica més comprensible.»

El conte explicat:

https://youtu.be/slCGsaDNZaU

COMO TODO LO QUE NACE, Elisabeth Brami (Autora), Tom Schamp (Il·lustrador)
Madrid: Kókinos, 2000

Com tot el que neix és un excel·lent àlbum que explica amb naturalitat el cicle de la vida que acaba amb la mort. De manera molt poètica, Elizabeth Brami , estableix una comparació entre el que passa al món natural , als animals , a les plantes i el que ens passa als humans. Es un libro con muchas imágenes que trata el tema de la muerte haciendo símiles o comparaciones entre la desaparición de plantas y animales con la persona humana.

EL PATO Y LA MUERTE, Wolf ErlBruch
Barbara Fiore Editora, 2007
Traducció de Moka Seko

 

https://es.scribd.com/doc/57207264/El-pato-y-la-muerte

EL LIBRO BLANCO DE LA MUERTE
escrit per Cristina Romero
Colección Cuentos en Tribu, 2018
Editorial Obstare

Llibre il·lustrat per Francis Marín sobre la Mort de l’Editorial Obstare, una editorial molt recomanable sobre maternitat, criança i educació.

https://obstare.com/infantil/el-libro-blanco-de-la-muerte/

Si aneu al web d’Obstare, veure les precioses il·lustracions i quina millor forma d’explicar i parlar de la mort que amb un conte il·lustrat.

A la contraportada diu l’essència d’aquesta publicació:
«No, nadie nos habla lo suficiente de la Muerte mientras aún estamos vivos y este libro nos la muestra para que al fin la podamos mirar a los ojos sin miedo. El Libro Blanco de la Muerte ha sido creado para acompañarnos en los hopsitales, en los tanatorios, en la bibliotecas y en las escuelas. y tambien en todas las cas y lugares donde queramos recordarnos que vivir es un gran regalo, prestado, fugaz, valioso….»

JO SI QUE VULL SABER DE VERITAT QUE ÉS LA MORT!
¡YO QUIERO SABER DE VERDAD QUÉ ES LA MUERTE!

Autor: MOUCH, MONSIEUR / Il·lustradora: MARIA-PAZ
Traductor català: Pere Comellas i al castellà: Gustau Raluy

Editorial – TAKATUKA, S.L., EDITORIAL http://www.takatuka.cat/inici.php (la isla de los libros)
Any d’edició: 2021

La Montserrat del Setciències ens diu que és un
llibre desacomplexat per als nens i les nenes que ho volen saber TOT i per als pares i mares que ja no saben quina resposta inventar-se.

«L’Emma, quan veu que el gat d’en Juli, el seu amic, ha caçat un ocellet, es fa moltes preguntes sobre la mort i l’existència del més enllà. Per sort, en Juli sap un munt de coses sobre el tema i li explica tot amb l’ajuda del seu quadern de dibuixos.

 

En aquest segon lliurament, l’Emma i en Juli aborden un tema que interessa i preocupa els nens i nenes des que tenen consciència de la mort, però ho fan amb l’alegria de qui té tota una vida al davant.»

EL JERSEI DE LA MARE, de Jayde Perkin pel text i il·lustracions, publicat al 2019

de l’editorial Baula en català, al 2021
El títol en anglès és: Mum’s Jumper
Traductora de la versió catalana: Maria Bertran

El llibre es planteja “Com podrem tirar endavant ara que la mare ja no hi és?

«La trobem a faltar, és com tenir un núvol negre a sobre que et segueix a tota arreu, o com nedar cap a una riba i no arribar-hi mai. (…) Però els records t’ajuden i s’assemblen al jersei de la mare, perquè te’ls pots posar i notar la seva abraçada.Potser tenir el jersei de la mare és una manera de tenir-la a la vora sempre.»

LA RIDÍCULA IDEA DE NO VOLVER A VERTE, de Rosa Montero
Editorial Seix Barral, 2013

https://www.rosamontero.es/novela-ridicula-idea-no-verte.html

Rosa Montero va llegir el fantàstic diari que Marie Curie va començar després de la mort del seu marit, i que s’inclou al final del llibre, va sentir una gran emoció per aquella dona fascinant, la Marie Curie, que se enfrontava a la seva època. 

«Aquest llibre va néixer a través de la vida de Curie i la Rosa Montero construeix una narració entre record personal i memòria de tots. Són pagines que ens parlen de la superació del dolor, de les relacions entre homes i dones, de l’esplendor del sexe, de la bona mort i la bella vida, de laciència, de la ignorància, de la força salvador de la literatura i de la savies de qui aprenen a gaudir de l’existència amb plenitud i lleugeresa.»

CUENTOS POPULARES DE LA MADRE MUERTE
recopilats per Ana Cristina Herreros
Editorial Siruela, 2011

¿De dónde venimos? ¿Adónde vamos? Éstas son las grandes preguntas que nos hacemos, y quizá la respuesta es la misma: venimos y vamos a un lugar que desconocemos. ¿Quizá ese lugar es el mismo? Así lo creían el hombre y la mujer cuando aprendieron a cultivar la tierra. De la Madre Tierra nacía todo y a ella todo regresaba para volver a dar vida: esta antigua forma de entender la muerte permanece en los cuentos populares de todas las culturas. Con los 44 cuentos reunidos en este libro (tibetanos, españoles, cubanos, mexicanos, inuits, marroquíes, japoneses, árabes, chinos, bosquimanos, indios, etc.) se pretende devolver a la muerte su significado primero: una Muerte que, como nuestra madre, nos acompaña desde que nacemos, que trata a todos por igual y que nos permite descansar cuando el tiempo hace que la vida nos pese. Una Muerte que actúa con justicia, se enamora, es burlada, es amiga, y también una muerte de la que a veces se regresa… o que nunca llega.

CANÇONS

Clar de lluna, de Ludwig van Beethoven 
https://open.spotify.com/track/4vbpZcq2I1Q52hkKQRMUwc?si=c91d89a04d0546c6

La vall del riu vermell – interpretada per Lluís Gili
https://www.youtube.com/watch?v=eTha1coyv8Q

COL·LABORACIONS

FRANCESC COLL
Escriptor, director d’El punt de l’Interrogant de Ràdio Arenys, acompanyant a l’Hospital de Mataró de cures paliatives.

PEP DURAN
Llibreter, contacontes, creador de la BiblioBosc en el Parc Natural del Montseny.

EVE BURGOS
Biòloga, enamorada dels rius i el mar, exploradora del poder de la natura mitjançant les plantes i els remeis naturals , aprenent en el camí del ioga.

ESTHER VERONA
Instructora de Mindfullness i llicenciada en Dret.

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.

ACEPTAR
Aviso de cookies