Fotografia: Siora Photography

PROGRAMA 13 – CAU DE LA BRUIXA VERDA – ELS LLIBRES, REMEIS I NATURA – 13 ABRIL 2022

Equip d’aquest programa: Cinta Curto, Ada Arbós, Eve G. Burgos, Pep Duran, Imma Lizondo i Joan Bosch

Col·laboració de: Biblioteca d’Arenys de Mar i Els Llibres del Set-Ciències

TEMA: Els llibres, remeis i natura

Els llibres són els conductors d’aquest programa. Els llibres ens parlen, ens plantegen preguntes, ens obren les seves pàgines generoses per donar-nos aquell missatge que ens cal llegir i escoltar.
Avui dediquem el nostre programa als llibres i als remeis… que és l’essència del nostre programa. Remenarem entre pàgines i lletres i unes quantes herbes remeieres per compartir aquells llibres que ens agraden més. A les portes de Sant Jordi, celebrem el dia del llibre.

ÀUDIO – 13è programa – Els llibres, remeis i natura

RECURSOS I BIBLIOGRAFIA

LECTOR TORNA ALS LLIBRES, El cervell lector en un món digital
Autora: Maryanne Wolf
Col·lecció:  Carta Blanca
Data de publicació:  març del 2021, de Viena Edicions
Traductora: Ada Arbós

https://vienaedicions.com/book/lector-torna-als-llibres

¿Fins a quin punt la lectura sobre pantalla i les distraccions de les xarxes afecten les capacitats del nostre cervell?

Potser ja ho heu començat a notar: fins i tot els lectors de tota la vida estem canviant els hàbits de lectura i, sota els efectes de la comunicació digital, cada vegada ens costa més concentrar-nos i llegir sense interrupcions durant una estona. I si això és el que ens passa als adults, que tenim l’hàbit de llegir més arrelat, com ho afrontaran els nens i els joves que ara mateix s’inicien en la pràctica de la lectura? Quan siguin grans, podran llegir profundament? O bé la combinació de distraccions i la facilitat d’accés a les xarxes alterarà ja per sempre la seva capacitat de processar el que llegeixen? I com serà la progressió d’aquest canvi d’hàbits en els adults? Serem capaços de llegir com ho fèiem abans, d’una manera pausada, crítica i profunda, mentre a la pantalla del telèfon veiem com fan pampallugues els missatges que ens van arribant?

LA MEVA PLANTA DE TARONJA LLIMA, de José Mauro Vasconcelos
Edició en Català: setembre 2014 – 1a edició en portuguès, 1968

Traduït de l’anglès (original portuguès) per Carles Sans / O Meu Pé de Laranja Lima

De gran, en Zezé vol ser poeta i dur corbatí, però de moment és un nen brasiler de cinc anys que s’obre a la vida. A casa seva és un trapella que no para de fer malifetes i que només rep retrets i clatellots; a l’escola és un àngel amb un cor d’or i una imaginació desbordant que té encantada la seva mestra. Però per a un nen com ell, intel•ligent i sensible, créixer en el si d’una família pobra no sempre és fàcil; quan està trist, en Zezé busca refugi en el seu amic Minguinho, un arbret de taronja llima, amb el qual comparteix tots els seus secrets, i en el Portuguès, l’amo del cotxe més bonic del barri. Publicada per primer cop l’any 1968, La meva planta de taronja llima és la història emocionant d’un nen a qui la vida el farà adult precoçment. En aquest novel•la, José Mauro de Vasconcelos va recrear els seus records d’infantesa al barri carioca de Bangu amb un lirisme i una tendresa que van captivar els lectors des de la seva aparició i que l’han convertit en un dels llibres més llegits de la literatura brasilera contemporània.

ASÍ SE HACE UN LIBRO, Enric Jardí
Editorial: Arpa, 1a edició, 23 de gener de 2019

https://graffica.info/tienda/asi-se-hace-un-libro-enric-jardi/

¿Por qué deberíamos componer un libro en letra romana?
¿Y por qué no? ¿Por qué deberíamos hacer las líneas iguales?
¿Las podemos alinear a la izquierda?
¿Y los márgenes?
¿Deben ser iguales o desiguales? ¿Deben ser anchos o estrechos?
¿Podemos empezar un capítulo en una página izquierda? ¿Por qué no?

Así se hace un libro pretende responder estos y muchos otros interrogantes. Explica por qué los libros de lectura han adquirido la forma actual y cómo podemos seguir haciéndolos en el siglo xxi. No es un manual de normas, sino una exploración de cada elemento del libro de papel, que ha devenido un artefacto de lectura difícilmente mejorable. Este texto ha sido pensado para cualquier persona interesada en el diseño gráfico, la edición y el mundo del libro en general: desde los que dan forma al texto, como profesionales y aficionados al diseño, hasta los que escriben o se dedican a la publicación de una obra, como autores, editores o correctores.

MANUAL DEL EDITOR – Cómo funciona la moderna industria editorial
Manuales Berenice, 14 març 2012 (tercera edició revisada, ampliada, amb edició digital i e-book)

Es el libro perfecto para todos aquellos que desean entender las entrañas del complejo mundo de los libros en el siglo XXI. Con un lenguaje ameno y positivo, en este libro lleno de ejemplos prácticos y ejercicios, Manuel Pimentel une su experiencia en los ámbitos de la empresa y de la cultura para revelar al lector, paso a paso, qué es, cómo se crea y cómo se gestiona una editorial. Aquí aprenderemos cuál es el tiempo y los procesos necesarios para la elaboración de un libro, cómo se establece un presupuesto, cuáles son los costes de producción, qué son los gastos generales de nuestra empresa y cómo deben asimilarse a cada título editado, cómo se calcula el precio de venta al público y la tirada de un libro, cuáles son los organismos y los socios necesarios para llevar a cabo un proyecto empresarial de este tipo, así como de qué forma debemos administrar nuestra editorial para hacerla competitiva y rentable. El manual analiza también el paisaje en el que se desarrolla la actual industria del libro. En sus páginas se hace un recorrido histórico y se ilustran las tendencias empresariales contemporáneas que rigen el mercado de las publicaciones: la concentración en grandes grupos, el incremento de la edición de bolsillo, la obsesión por el best seller, el aumento del interés por los temas globales, pero también por los locales, el uso de nuevas tecnologías, los lanzamientos multimedia, el creciente mercado de derechos secundarios, la función del editor como dinamizador cultural o la sobreabundancia de oferta frente a la demanda. Manual del Editor incluye un valioso apartado dedicado a la teleformación o e-learning que permitirá al lector descubrir las sendas de futuro del dinámico y apasionante negocio de la edición.

https://almuzaralibros.com/fichalibro.php?libro=1783&edi=2

«Sencillamente quiero ayudarle a comprender cómo funciona una editorial y proporcionarle algunas herramientas para sobrevivir en un mundo en el que la complejidad va en parejo a su belleza. No hace falta, lector, que se vista con traje de etiquetal. Póngase el mono de trabajo y prepárese a ensuciarse con la grasa, el óxido y el humo que produce en su funcionamiento el complejo, pero fascinante, mecanismo editorial.» Manuel Pimentel.

VIURE, de María González Reyes
Il·lustracions i edició: Virgina Pedrero Boceta
Col·lecció: Nandibú – Nandibú Singular

Edició en català: febrer 2021, editorial Pagès
Traductora: Núria Albesa Valdés

https://www.pageseditors.cat/ca/viure.html

Edició en castellà: novembre 2020, editorial Milenio

https://www.edmilenio.com/esp/vivir.html

Els ocells, les llagostes, tu i jo formem part de la mateixa xarxa. Aquesta xarxa és la vida ―em va dir un dia una camperola. Potser el nostre futur depèn d’entendre precisament això. De saber que som aigua i terra i oxigen i memòria i històries. Potser el futur de moltes espècies, inclosa la nostra, depèn dels verbs als quals dediquem el nostre temps. Destruir o cooperar. Contaminar o cuidar. Acaparar o repartir. Gaudir. Estimar. Riure…

QUADERN DE BITACOLA
(edición en catalán) de FERRAN RAMON-CORTES
Ferran es troba en un punt crític en la seva relació amb la Sonia, la seva dona i les seves dues filles, com tambe amb moltes altres persones. De nou, com va fer a L’illa dels 5 fars, demana ajuda al seu amic i mentor Max, que aquesta vegada li suggereix que s’embarqui amb la seva esposa en un veler i surti al mar…

Aquest cop, la navegació li donarà les claus de la bona comunicació.

Els vents del Mediterrani els conduiran per una travessia plena d’emocions durant la qual descobriran quines van ser les causes del seu distanciament i el camí per tornar a trobar-se.

ELS PÒSTITS DEL SENYOR NO HI SÓC,
Autora: Tina Vallès
Il·lustrador: Christian Inaraja

L’amistat t’espera al replà de casa.

Hi ha un camió de mudances aparcat davant de l’edifici on viu la Clàudia. Té un veí nou! Quina cara fa? A què es dedica? Per què viu sol? L’enigmàtic veí ha arribat amb un carregament de caixes de llibres i la Clàudia s’ha entossudit a descobrir qui és. Però no li serà fàcil. El veí sembla que no sigui mai a casa. Després d’una setmana, l’únic que en sap és que es comunica amb pòstits. Com deu ser algú que en temps de mòbils encara envia notetes de paper?

Una història misteriosa de pòstits que van i venen pel replà de l’escala!

 

EL LIBRO DE LOS LIBROS
Autora i il·lustradora: Sophie Benini Pietromarchi
Traductor: Aloe Azid
Versió original en anglès:
Editorial: Thule, 01-02-2012
Col·lecció: Creapalabra

Sophie enseña a transformar estos elementos intangibles en narrativas pictóricas mediante el uso de materiales tan insólitos y cotidianos como las virutas de madera o el polvo de los lápices, las cebollas o las hojas.

Este libro, desarrollado a partir de talleres infantiles, es una auténtica fiesta visual que estimula el rico mundo imaginativo de los más pequeños.

Es tan sencillo que los niños pueden usarlo sin ayuda de los adultos y resulta perfecto como actividad escolar o para el tiempo libre, pues incentiva el dibujo, la escritura creativa y la creación de libros.

https://thuleediciones.com/catalogo/el-libro-de-los-libros/

LA REMEIERA EN TU – L’Eve G. Burgos ens recomana…

TU HUERTO ECOLÓGICO EN CASA de Mariano Bueno

Disponer de verduras frescas y de plantas condimentarias y medicinales junto a la cocina no es un privilegio al alcance de unos pocos. Cualquiera, con algo de espacio, una mínima dedicación y unos conocimientos básicos de horticultura, puede cultivar con éxito desde unas fragantes hierbas aromáticas en el alféizar de una ventana, hasta hortalizas en la terraza o en un pequeño huerto de jardín.

En este libro, Mariano Bueno nos enseña cómo aprovechar esos rincones para crear un huerto ecológico y beneficiarnos así del vínculo con la naturaleza y de la satisfacción de recolectar y llevar a la mesa, día a día, los alimentos frescos y sanos que ésta nos brinda.

CULTIVA TUS REMEDIOS de Mariano Bueno

Guía de cultivo y uso de plantas medicinales en casa
El arte de sanar mediante las plantas ha sido durante siglos la principal herramienta con que los humanos han tratado las más variadas dolencias. Mariano Bueno, profundo conocedor de los remedios que nos brinda la generosa naturaleza, nos ofrece una completa guía para identificar las plantas medicinales más beneficiosas, aprender a cultivarlas en casa y elaborar los remedios más efectivos con cada una de ellas.
Desde el ajo, la albahaca y el aloe hasta la manzanilla, la menta, la estevia, el tomillo y la valeriana. Con este botiquín natural, el lector podrá subsanar muchos de los obstáculos que se interponen entre las personas y su bienestar.

L’HOME QUE PLANTAVA ARBRES, de Jean Giono
Il·lustració: Francesc Viladot Presas
Traductora: Isabel-Clara Simó Monllor
Viena Edicions – Col·lecció El Jardí Secret, 5 maig 2021

https://vienaedicions.com/book/lhome-que-plantava-arbres

En una comarca deshabitada i inhòspita de la Provença, un pastor solitari planta arbres, milers d’arbres. Aquesta és la història d’Elzéard Bouffier, un home silenciós de muntanya que, sense esperar cap reconeixement a canvi, transforma el paisatge que l’envolta. Amb una extraordinària simplicitat que ens recorda El Petit Príncep, Giono ens fa el retrat d’un personatge que ens commou sense ni obrir la boca, i que testimonia l’enorme valor d’un gest tan senzill com és plantar un aglà i esperar que creixi. I repetir-ho milers de vegades…

PLANTANT ELS ARBRES DE KENYA de Claire A. Nivola
Traduït per Susana Tomero

Wangari Maathai, guanyadora del Premi Nobel de la Pau de 2004 i fundadora del moviment Cinturó Verd, va créixer a les terres altes de Kenya, on les figueres amagaven els turons, els peixos omplien els rierols i la gent conreava els seus abundants horts. Però any rere any, les terres van ser desforestades i el paisatge es va transformar cada vegada més. Quan Wangari va tornar després dels seus estudis a Estats Units, solament va trobar horts secs, gent desnodrida i els arbres havien desaparegut del paisatge. Com podria ella sola portar de tornada els arbres, restaurar els horts i retornar la felicitat a la gent?

Amb precioses aquarel·les i una prosa lírica, Claire A. Nivola narra la meravellosa història de superació i esforç d’una dona per canviar la sort de la seva terra ensenyant a cuidar-la. A més una nota de l’autora proporciona més informació sobre Wangari Maathai i el moviment Cinturó Verd.

https://www.editorialjuventud.es/plantant-els-arbres-de-kenya-9788426139375/

RECOMANACIONS

EL LEGADO DE LA LUNA de Julia Butterfly Hill
Editat per RBA Integral Barcelona, al 2001

Títol original The Legacy of Luna, traduït per Inés Belaustegui Trías

Segons diu l’Antonia:
“Va ser un llibre que em van regalar per Sant Jordi, fa gairebé 20 anys i em va tocar molt com, una experiència tan personal i trascendental podia ser un acte tan poderós per a l’activisme medioambiental.  Butterfly va estar gairebé dos anys vivint sobre una sequoia en protesta de la tala indiscriminada dels boscos vells de més de 2000 anys al nord de Califòrnia. Això va crear una consciència i va poder salvar la zona on era, malgrat les amenaces de la companyia fustera i les tempestes. “

Des del Cau també volem presentar i recomanar el primer llibre de l’Arenyenc

FLECHAS DE ESPERANZA: LAS CRÓNICA DE LOS HERREROS, LIBRO PRIMERO, Eudald Cumalat
22 març 2022

El llibre diu així:  “En este mundo no vale solo con ser bueno para sobrevivir. En un reino en el que empuñar una Espada te permite usar magia, una nueva generación de humanos, elfos y enanos cuestionan la frágil paz que, con el tiempo, ha degenerado en corrupción, discriminación y miedo.”

Si t’agraden els llibres de fantasia amb mons i personatges propis… aquest pot ser el teu llibre!  

L’INFINIT DINS D’UN JONC: La invenció dels llibres al món antic
d’Irene Vallejo
Editorial COLUMNA – 26 agost 2020

 

Edició en català traduïda per Núria Parés Sellarés

https://www.grup62.cat/llibre-linfinit-dins-dun-jonc/319041

CANÇONS per CELEBRAR EL DIA DEL LLIBRE I LA ROSA / SANT JORDI

Amagada Primavera de Txarango, del disc Benvinguts al Llarg Viatge

https://www.youtube.com/watch?v=rQC-XfJc0K4

La rosa del musical El Petit Príncep, d’ Àngel Llàcer, Manu Guix i La Perla 29 amb veu d’Elena Gadel

https://www.youtube.com/watch?v=CaV5oK4_h0I&list=PLfLRMnhozriyjb0UPjhsGrE6DQt4hPXEO&index=3

COL·LABORACIONS

ADA ARBÓS
Creadora de la comunitat Chi de lluna, ballarina especialitzada en ciclicitat arquetípica, alquimia taoista per la dona i rituals de pas.

http://www.arbosbo.cat/
IG – @adarbosbo

CINTA CURTO HOMEDES
Filòloga anglesa, professora d’anglès. Viatgera i lectora incansable entre d’altres… Autora del llibre Nua, juliol 2020

IG – @cintalluneta

 

EVE BURGOS
Eve, bióloga, postgrau en planificació forestal, amant de viatjar,
caminar per la natura, plantes medicinals, el ioga i el mar.
Aprenent de la vida, curiosa i vital.

IG – @evegburgos

 

 

PEP DURAN
Pep Duran, traginer de contes. Creador de la Bibliobosc del Montseny. Llibreter fundador de Robadaves sccl a Mataró. Format en terapia gestalt, educador especialitçat.

IG – @pepduranoller @BiblioBoscMontseny – www.sombosc.com

 

JOAN BOSCH
Conegut com a Juanito, treballa d’una de les seves passions, la ràdio. Li encanta fer de tècnic i les taules de so, però també escoltar els programes que es fan a Ràdio Arenys. Sempre organitzant activitats per als nens i les noves tecnologies de la comunicació.

IG – @joanboschnadal – Web: Macedónia digital

IMMA LIZONDO
Treballo des del cos amb qigong, iogues tibetans, acupuntura. Sóc traductora i periodista.
Celebro i honoro les etapes de les dones i de la vida. Apassionada de la muntanya i els boscos, els llibres, llibreries i biblioteques.

https://elteucaminatural.com/ – IG – @elteucaminatural – FB – @elteucaminatural

 

MONTSERRAT MAS – ELS LLIBRES DEL SETCIÈNCIES ARENYS DE MAR
Llibretera de tota la vida, apassionada dels llibres i la lectura. La Llibreria del Setciències d’Arenys de Mar sempre ha tingut la vocació i la voluntat de promocionar el llibre i el gust per la lectura des del 1981. Ens porten recomanacions al programa de gran valor.

http://www.elsetciencies.cat/

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.

ACEPTAR
Aviso de cookies